1. Veelgestelde vragen
  2. Infrarood
  3. Hoelang mag je in een infrarood sauna?

Hoelang mag je in een infrarood sauna?

Je bent op vakantie en ontdekt in je hotelkamer een infrarood sauna. Nu stel je je wellicht de vraag: “Hoelang kan ik in deze infrarood sauna?”. In dit artikel geven we je twee tips om te bepalen hoelang je best in de cabine blijft.

Temperatuur van de cabine

Om te bepalen hoelang je in de infrarood sauna kan blijven, beantwoord je eerst de volgende vraag: “Wat is de maximum temperatuur die je kan instellen in de cabine?”. Als het een echte sauna is, waarin je een oven ziet en plaats hebt om volledig uitgestrekt te liggen, dan is dit 80-90 graden. Misschien zelfs 100 graden. Is het een compacte infraroodcabine, waarin je rechtop zit, dan is dit maximum 60 graden. Bijgevolg is de maximale tijd dat je in de cabine kan doorbrengen ook verschillend.

In een sauna van 90 graden blijf je maximaal 15 minuten. Dit is doorgaans ook de doorlooptijd van de zandloper die je in veel sauna’s terugvindt. In een infraroodcabine van 60 graden blijf je 30 tot 45 minuten. Er bestaan ten slotte ook infrarood sauna’s. Dit zijn sauna’s met ingebouwde infraroodstralers. In zo’n infrarood sauna check je dus de ingestelde temperatuur. Is dit 90 graden, dan blijf je maximaal 15 minuten in de cabine. Is dit 60 graden, dan blijf je maximaal 45 minuten in de cabine.

Luister naar je lichaam

Een tweede tip is om altijd te luisteren naar je lichaam. De regel geldt: “Op geen enkel moment MOET je je oncomfortabel voelen of je grenzen verleggen.”. Een sessie in een infrarood sauna is om je te ontspannen, te relaxen en je lichaam rust te gunnen. De bovenstaande aanbevelingen naar aantal minuten zijn dus ook louter indicatief. Voel jij je na 10 minuten in de sauna “op”? Ga dan rustig naar buiten. Niets of niemand verplicht je de volledige 15 minuten van de zandloper uit te zitten. Of voel jij je na 30 minuten in een infraroodcabine nog vol energie? Blijf dan gerust zitten totdat de volledige 45 minuten verstreken zijn. (Infrarood) saunagebruik is iets zeer individueel. Doe vooral wat goed voelt.

Ben je benieuwd naar hoe je best met kinderen in de sauna gaat? Download dan hier ons gratis e-book voor alle tips.

Aangepast op 30/03/2022
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op