1. Veelgestelde vragen
  2. Infrarood
  3. Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?
  1. Veelgestelde vragen
  2. Sauna
  3. Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Eén van de meest gestelde vragen die wij in onze showrooms krijgen is: wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine? Wel, we leggen het jullie graag in 4 puntjes uit.

Temperatuur sauna vs. infrarood

Ten eerste is er een temperatuurverschil tussen een sauna en een infraroodcabine. Een sauna heeft een oven, waardoor je de saunacabine kan opwarmen tot echt hoge temperaturen, 90 of zelfs 100 graden als je dat wil. Een infraroodcabine daarentegen heeft vlaktestralers en panelen die ervoor zorgen dat de cabine opgewarmd wordt. Je gaat hier maximum tot temperaturen van 50 of 55 graden kunnen gaan. Dat is dus een serieus temperatuurverschil.

Sauna versus infrarood afmetingen

Een tweede belangrijk verschil zit in de afmetingen van de cabine. Voor een sauna heb je toch zeker 2 op 2 meter nodig om een comfortabele sauna-ervaring te beleven. Een infraroodcabine is dan weer eerder een kleinere, compactere cabine. Bijvoorbeeld 1 op 1,20 meter.

Voorzieningen

Een derde puntje gaat over de voorzieningen die je nodig hebt voor de installatie van een sauna of een infraroodcabine. Voor een sauna heb je 380V of drijfkracht nodig. Er bestaan ook wel sauna’s die werken op 220 of 230V, maar dat zijn eerder kleinere en compactere sauna’s, waarbij je langer moet wachten om die hogere temperaturen van 90 of 100 graden te bereiken. Voor een infraroodcabine is die drijfkracht niet nodig. Daar kan je met een gewoon stopcontact verder.

Gebruikswijze

Ten slotte zit er ook nog een verschil in de gebruikswijze. Een sauna is zoals eerder aangehaald een iets ruimere cabine, dus het is ook aanbevolen hier om lekker comfortabel te gaan liggen. Op die manier ga je de volle 15 minuten in een sauna gemakkelijker kunnen verdragen. Nadat je uit de sauna komt, is het wel aan te raden om een koude tot ijskoude douche te nemen, zodat je lichaam goed kan afkoelen. Meer informatie over hoe vaak je in de sauna mag, lees je hier. En hoe gezond een sauna is, dat ontdek je in dit artikel.

In de infraroodcabine ervaar je een heel andere en zachtere beleving. Je zit daar rond een temperatuur van 50 of 55 graden en kan gerust 30 tot 45 minuten in de cabine blijven. Dat wil niet zeggen dat je in de infraroodcabine niet zal zweten, want ook hier zal je hevig transpireren, maar na afloop is die (ijs)koude douche niet nodig. Je kan dan ook voor een lauwe douche gaan.

Aangepast op 30/03/2022
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op