1. Veelgestelde vragen
  2. Jacuzzi
  3. Kan ik een jacuzzi inbouwen?

Kan ik een jacuzzi inbouwen?

Het antwoord op deze vraag is kort: JA! Wij bij Gervi bouwen al sinds de start van ons bedrijf, in 1985, jacuzzi’s in.

In dit artikel vertellen we je allereerst wat het verschil is tussen opbouw, gedeeltelijke inbouw of volledige inbouw van een jacuzzi. Voor elke optie lichten we de belangrijkste voordelen toe. Vervolgens leggen we je aan de hand van een kort stappenplan uit wat er noodzakelijk is om een jacuzzi in te bouwen. Het zijn de punten waarmee je dus best rekening houdt wanneer je ervan droomt om je spa in de grond te laten verzinken. Wie meer wil weten over de kostprijs van een jacuzzi kan dit terugvinden in dit artikel.

Een jacuzzi in opbouw

Als je erover nadenkt om een jacuzzi in je tuin of op je terras te installeren, heb je verschillende opties. De meest gekozen optie is de jacuzzi in “opbouw” plaatsen. Dit betekent dat je het terras aanlegt, bijvoorbeeld met een tegel- of houtvloer, en dat je daarop de jacuzzi plaats. De reden dat de meeste klanten deze optie kiezen is het gemak. Je hoeft in principe geen extra voorzieningen en kosten te maken. Bovendien hebben onze jacuzzi’s een aantrekkelijk design en heb je de keuze uit verschillende texturen en kleuren voor de buitenwerking van de spa. Ten slotte hebben ook heel wat jacuzzimodellen een geïntegreerde buitenverlichting die je terras oplicht wanneer de duisternis valt.

Waarom een jacuzzi inbouwen?

Ondanks de net opgesomde redenen krijgen wij toch ook nog regelmatig de vraag om een jacuzzi in te bouwen. De reden hiervoor is meestal het visuele aspect. De klant wil vanuit zijn woning niet tegen de spa aankijken. Hij wil dat de jacuzzi als het ware opgaat in de tuin en niet meteen in het oog springt. Bij inbouw zijn er 2 opties: gedeeltelijke inbouw of volledige inbouw. Bij gedeeltelijke inbouw van een jacuzzi wordt de spa niet volledig verzonken. Er blijft een stukje “uitsteken” en dus zichtbaar. Hoeveel precies? Dan kan jij als klant in feite volledig zelf bepalen. Een jacuzzi is max. 1 meter hoog. Dus je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om 70cm te laten verzinken en 30% zichtbaar te laten. Het voordeel hiervan is dat je dan bij het instappen, op de kuiprand kan zitten en je benen vervolgens in de jacuzzi kan tillen. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Bij een volledige inbouw wordt de spa tot aan de kuiprand verzonken in de bodem. Je ziet de jacuzzi als het ware niet meer als je vanuit je woning de tuin inkijkt.

Wat moet je voorzien voor de inbouw van een jacuzzi?

Of je nu kiest voor gedeeltelijke of voor volledige inbouw van je jacuzzi, dit is een stappenplan dat je kan volgen bij de inbouw. Allereerst dien je een gat te graven waarin je de jacuzzi verzonken wordt. Voor de berekening van de afmetingen van dit rechthoekig gat start je met de afmetingen van je gekozen jacuzzi. Daarbij tel je, zowel voor de lengte als je voor de breedte, minimum 30cm bij. Opgelet: aan de zijde waar het technisch compartiment van de jacuzzi zich bevindt, tel je minimum 60cm bij in plaats van 30cm. Hier dien je een kruipgat te voorzien. Moest er zich ooit een defect voordoen, dan is dit technisch compartiment nog steeds bereikbaar, ook ondergronds, en vermijd je dus dat je de spa uit het gat dient te tillen. Voor hulp bij het identificeren van de locatie van het technisch compartiment van jouw gekozen jacuzzi kan je steeds terecht in één van onze toonzalen. De diepte van het gat is de hoogte van je spa (minus de kuiprand) bij volledige inbouw. Ook bij deze berekening kan Gervi jou als klant assisteren.

Eenmaal het gat is uitgegraven, volgt het voorzien van een verharde ondergrond. Meestal is dit door middel van het storten van een betonvloertje. De laatste stap van de voorbereidingswerken is het metsen van de zijmuurtjes in het gat. Wij adviseren ook om de elektriciteitskabel te voorzien op de bodem van het gat en om een pompje te plaatsen. Op deze manier voorkom je dat de ondergrondse ruimte, inclusief je jacuzzi, bij zware regenval onder water komt te staan.

Eenmaal deze voorbereidende werken achter de rug zijn, kan de jacuzzi geïnstalleerd worden. Met behulp van riemen wordt hij, in de juiste positie, neergelaten in het gat. Daar wordt hij elektrisch aangesloten en opgestart. De allerlaatste stap bij een jacuzzi inbouwen, is het afwerken van de open ruimte tussen de spa en de gemetste zijmuurtjes. Dit kan bijvoorbeeld door de terrastegels te laten aansluiten tegen de kuiprand. Opgelet: het kruipgat aan het technisch compartiment moet wel bereikbaar blijven. Hiervoor worden meestal enkele wegneembare tegels of vlonders voorzien.

Meer informatie over de voordelen van een inbouw jacuzzi vind je hier.

 

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op