Een sauna kan je binnen in huis plaatsen. Dat weet zo goed als iedereen, maar wist je dat je een sauna ook buiten kan installeren? Dat kan als losse sauna unit in je tuin, op je terras of bijvoorbeeld als onderdeel van een poolhouse naast je zwembad.
De voorbije 20 jaar installeerden wij bij Gervi een ontelbaar aantal sauna’s bij onze klanten thuis. En op regelmatige basis zaten daar ook buitensauna’s bij. In dit artikel delen we dan ook met jou de 2 belangrijkste punten om rekening mee te houden voor het geval dat je een sauna wilt kopen voor buiten.
Een échte buitensauna kopen
Het eerste misverstand dat wij in dit artikel uit de wereld willen helpen, is het idee dat je een binnensauna ook simpelweg buiten zou kunnen installeren. In onze toonzalen staan talrijke sauna’s ter demonstratie. Het merendeel ervan zijn binnensauna’s, sauna’s die geschikt zijn om in de droge, opgewarmde en dus “veilige” omgeving van het interieur van een woning geplaatst te worden. De binnencabine dus buiten installeren is een echte “no go”. De omstandigheden (vochtigheid, temperatuur) zijn immers totaal anders buiten dan binnen.
Wil je dus een buitensauna kopen? Geef dit dan duidelijk aan! Dan kan onze wellness expert zich meteen toespitsen op de modellen die geschikt zijn voor buiten. Deze échte buitensauna’s zijn in feite net zoals binnensauna’s, maar hebben een specifieke buitenafwerking die ervoor zorgt dat ze ook bestand zijn tegen de veranderende weersomstandigheden buiten. Daarnaast zijn ze ook extra geïsoleerd, zodat je niet uren moet wachten in de winter eer je sauna die hogere temperaturen van pak 90 graden bereikt. Meer tips over een buitensauna kopen vind je hier.
Vooral op wat langere termijn is het enorm belangrijk dat je kiest voor een écht buitenmodel van sauna. Een sauna die buiten in je tuin staat krijgt immers veel meer te verduren dan een saunacabine die binnen in huis wordt geplaatst. Het hout krimpt en zet uit naargelang de buitentemperatuur. De zon kan voor verkleuring zorgen. Neerslag heeft zijn effect, enzovoort. Indien je sauna voorzien is van een buitenbekleding kan je op twee oren slapen. Zelfs na 10 jaar zal je sauna er nog goed uitzien. Een natuurlijke slijtage is heel normaal en niet te voorkomen, maar met de juiste bescherming (isolatie en buitenafwerking) rond je buitensauna, garandeer je jezelf dat je ook na 10 jaar nog van je investering in wellness geniet.
Plaats de sauna buiten, maar in de buurt van je woning
Kies je voor een losse sauna unit in je tuin of op je terras? Dan adviseren wij om deze niet te ver van je woning te plaatsen. Je geniet namelijk het meest van het saunaritueel als je de verschillende stappen in de juiste volgorde doorloopt. Dat betekent: starten met een warm voetbad (zeker in de winter), vervolgens 10-15 minuutjes in de hete sauna en ten slotte koude douches of jezelf onderdompelen in een koud zwembad of bad. Om het saunaritueel op ’n fijne manier te beëindigen, gun je je nadien nog min. 20 minuten platte rust. Net om die reden is het fijn om de wandelafstand van de sauna tot je woning te beperken. Een korte wandelingetje van je sauna tot je douche (in huis) is best wel aangenaam én gezond, het koelt namelijk je longen af. Maar stel je eens voor dat je, badend in het zweet, een hele wandeling voor de boeg hebt eer je onder die verkoelende douche kan stappen? Een sauna buiten in je tuin, die binnen je gezichtsveld valt binnenshuis, wordt trouwens vaker gebruikt dan een sauna ergens achterin de tuin verscholen. Wat je dagelijks ziet, gebruik je gewoon vaker!