1. Veelgestelde vragen
  2. Sauna
  3. Hoe werkt een sauna?

Hoe werkt een sauna?

Het mechanisme achter een sauna is eenvoudig! Maar laten we eerst even het onderscheid maken tussen een houtgestookte sauna en een elektrische sauna. In het eerste geval, gaat een houtgestookte kachel de warmte in de cabine opwekken. In het tweede geval is het een elektrisch gestuurde oven die zorgt voor de hitte. Allereerst heb je dus een warmte-opwekkende bron nodig voor een goed functionerende sauna. Dit kan een hout gestookte of elektrische oven zijn.

Stap twee is de verspreiding van die opgewekte warmte in de cabine. De warmte opgewekt door de kachel of oven verspreidt zich geleidelijk aan doorheen de saunacabine. De heetste lucht stijgt naar boven. Daarom is het ook steeds het warmst op de bovenste saunabanken van een sauna. Hoe lager je bij de grond blijft, hoe lager de omgevingstemperatuur in de cabine.

De binnenwanden van een sauna zijn gemaakt uit hout. De opgewekte warmte wordt opgenomen door deze houten zijwanden. En vervolgens ook weer geleidelijk aan afgegeven door de wanden. Dit is de reden dat een sauna interieur best hoofdzakelijk uit hout bestaat. Hout zorgt voor een aangenaam saunaklimaat. Wanneer een sauna hebt met enkel glazen wanden, is er simpelweg te weinig hout aanwezig om een ’n fijn gevoel te creëren in de cabine.

Bij de keuze van de houtsoort voor de saunawanden adviseren wij Canadese Hemlock. Deze houtsoort staat bekend omdat ze een perfect saunaklimaat tot stand kan brengen. Voor de saunabanken kies je dan weer best voor een houtsoort die niet opwarmt. Je wilt je immers niet verbranden wanneer je plaatsneemt op een saunabank. Voor de saunabanken schuiven wij dan ook Abachi hout naar voor. Deze houtsoort warmt minimaal op in hete temperaturen en leent zich dus perfect voor de constructie van een saunabank, saunarugleuning, saunahoofdlegger, enz.

De oven zal net zolang hitte opwekken totdat één of meerdere sensoren, geïnstalleerd in het interieur van de sauna, aan de stuurkast doorgeven dat de gewenste temperatuur bereikt is. Dan zal de oven een versnelling lager schakelen en minder of zelfs geen warmte meer produceren. Zakt de temperatuur, als gevolg van de inactieve oven, onder de gewenste waarde die jij hebt ingegeven via het bedieningspaneel, dan slaat de oven terug aan. Zo wordt er ten allen tijde de gewenste omgevingstemperatuur in de cabine gecreëerd.

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op