1. Veelgestelde vragen
  2. Sauna
  3. Hoeveel stroom verbruikt een sauna?

Hoeveel stroom verbruikt een sauna?

Je overweegt de aankoop van een sauna, maar je maakt je zorgen over het energieverbruik? Je bent bang dat je straks geconfronteerd wordt met een hoge elektriciteitsfactuur? Dan stellen wij jou graag gerust! Deze zorgen zijn volledig ongegrond. Wees gerust, met een sauna van Gervi zal je stroomverbruik na aankoop en installatie van de sauna geen piek bereiken! In dit artikel leggen wij je graag uit waarom.

Waarom een sauna niet voor een megastijging in je energieverbruik zorgt

Wanneer verbruikt een sauna stroom, elektriciteit of energie? Heb je al eens ooit nagedacht over deze vraag? Wel, het antwoord is eenvoudig. Een sauna gebruikt enkel stroom wanneer hij aanstaat.

Laten we er vanuit gaan dat jij ’n échte sauna liefhebber bent. Hoe vaak ga je dan in de sauna? Stel 3 à 4 keer per week. De sauna activeer je dan voor 1 à 2 uur, dus je sauna staat max. 8 uur per week aan. Alle overige uren van de week verbruikt je sauna geen elektriciteit. Een sauna kan dus onmogelijk voor een enorme stijging van een stroomfactuur zorgen.

Dit is een belangrijk verschil met een jacuzzi die continu stroom verbruikt. Het water dient namelijk continu verwarmd en gefilterd worden. Het energieverbruik van een sauna zal dus altijd een stuk lager liggen dan dat van een jacuzzi.

Een tweede reden waarom een sauna niet zorgt voor een mega stijging van je stroomverbruik is de oven. Het merendeel van onze  KLAFS sauna’s is uitgerust met een turbo heat-functie. Dankzij deze functie kan je de cabine in amper 20 minuten opwarmen tot een temperatuur van maar liefst 90 graden. Tijdens welk moment van de saunasessie wordt het meest energie verbruikt? Dat is tijdens het opwarmen. In die fase moet de temperatuur opgedreven worden van kamertemperatuur naar een extreem hoge temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Tijdens die fase heb je extreem veel energie nodig. Het goede nieuws? Eenmaal die temperatuur behaald is,  heb je in principe niet zoveel energie meer nodig. De sauna is zodanig geïsoleerd dat hij zonder veel moeite zijn ingestelde temperatuur behoudt.

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op