Is sauna gezond?

Ja, sauna is gezond! Meer zelfs, het is één van de meest gezonde dingen die je kan doen voor lichaam én geest. Leid jij een druk leven? Ondervind je dagelijks stress? Vind je het moeilijk om in balans te blijven in deze prestatiegerichte maatschappij? Dan zou de sauna zelfs wel eens dé plek kunnen zijn waar jij echt tot rust kan komen en je batterijen kan opladen. Saunagebruik maakt integraal deel uit van een gezonde levensstijl, net zoals gevarieerd eten, je alcoholconsumptie beperken, voldoende slapen en je brein actief houden door continu te blijven bijleren (ook op latere leeftijd).

Sauna is gezond voor je lichaam

Ga je in de sauna, dan merk je al snel dat dit een effect heeft op je lichaam. De temperatuur is er immers heel wat hoger dan jij gewoon bent. Om deze hitte te “neutraliseren”, gaat je lichaam zweten om zichzelf zo af te koelen. Je poriën openen zich en al na enkele minuten voel je de eerste zweetdruppels over je voorhoofd of rug glijden. Na 10 minuutjes ben je vaak nat van het zweet. Door zo te transpireren, beschermt je lichaam zichzelf tegen oververhitting. Maar naast deze beschermfunctie heeft zweten nog een voordeel dat goed doet aan je lijf. Bij het zweten ontdoet je lichaam zich namelijk van afvalstofjes. Zie het maar als een stevige opruiming in je lichaam. De afvalstofjes gaan uit je lichaam en als je na afloop een groot glas water drinkt, vul je zo je vochtreserves weer aan met fris, proper water. Goed transpireren en nadien water drinken, het is zoals een interne reiniging en opfrissing van je binnenste.

In de warme temperaturen van de sauna wordt ook je hart aan het werk gezet. Saunagebruik is zoals (passief) sporten. Je hart zal sneller gaan kloppen om het bloed rond te stuwen en je bloedsomloop versnelt. Zo heb je een uitstekende doorbloeding van je hele lichaam, tot in je kleinste teentje. Op die manier worden alle cellen van je lichaam voorzien van de juiste bouwstoffen en krijgt je celgeneratie dus een duwtje in de rug.

Ten slotte is een belangrijk gezondheidsvoordeel van saunagebruik dat het je immuniteit een boost geeft. Saunasessies zijn namelijk een training voor je cardiovasculaire systeem. Eerst zetten je bloedvaten uit door de warmte en daarna krimpen ze weer in als je een koude douche of dompelbad neemt. Je lichaam wordt zo sterker. De hitte van de sauna kan je zien als een “natuurlijke koorts”.

Sauna is gezond voor je geest

Naast alle lichamelijke voordelen van de sauna is er ook nog een gunstig effect op je mentale gezondheid. In de sauna word je als het ware gedwongen om te stoppen met piekeren. Je zal merken, je wordt je zodanig bewust van de fysieke sensaties in je lijf, dat al je aandacht hierheen zal gaan. Dit is vergelijkbaar met het gevoel van “in het nu”-zijn dat je ervaart tijdens intensieve sportinspanningen. In de sauna gaan is dus niet alleen een boost voor je fysiek welzijn, ook je mentale gezondheid vaart er wel mee. Alleen maar voordelen dus!

Wil je nog meer genieten? Bekijk dan zeker eens onze 7 wellnessrituelen.

 

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op