1. Veelgestelde vragen
  2. Sauna
  3. Is sauna goed bij verkoudheid?

Is sauna goed bij verkoudheid?

Sukkel je met een vervelende verkoudheid en vraag je je af of een saunasessie dan een goed idee is? Dan biedt dit artikel een antwoord op je vraag!

Ja, sauna is goed bij een verkoudheid!

De sauna kan zeker een goed idee zijn bij een verkoudheid. Zijn je klachten van lichte aard? Bijvoorbeeld: je hebt een verstopte neus, maar voelt je verder best oké. Of je neus loopt net, maar verder heb je geen klachten. Je voelt je lichtelijk vermoeid, maar maakt geen ernstige koorts.

In al deze gevallen kan een saunasessie genezend en helend zijn bij een verkoudheid. Je kan het genezingsproces nog verder ondersteunen door deze tips toe te passen:

  • Luister ten allen tijde naar je lichaam. Voelt de sauna sessie toch niet goed aan? Verlaat dan onmiddellijk de cabine.
  • Stel een lagere temperatuur in dan je normaal zou doen. Bijvoorbeeld: je bent een geroutineerd saunaganger en je kiest normalerwijze voor een temperatuur van 90 graden. Daag je lichaam dan nu wat minder uit. Het is al immers hard aan het werk om je te genezen van die vervelende verkoudheid. Stel bijvoorbeeld een temperatuur van 70 graden in voor de verandering.
  • Voeg een aroma toe aan je saunabelevenis. Bij een verstopte neus kan eucalyptus bijvoorbeeld een goede keuze zijn. Het staat bekend om zijn desinfecterende, ontsmettende eigenschappen en kan je neus echt “openen”.
  • Beleef je saunasessie (nog meer dan anders) in alle rust. Ga liggen op een handdoek in plaats van recht te zitten. Beperk je ook tot de onderste saunabanken, waar de temperatuur het laagst is in de cabine. Ga zeker niet de hete, hoogste saunabanken opzoeken. Beperk babbelen tot een minimum. Beter is het om je in stilte te hullen, je lichaam volledig te laten ontspannen en misschien zelfs even in te dommelen… Op die manier biedt je je lichaam de beste kans om te genezen tijdens een saunabad.

Neen, sauna is niet goed bij een verkoudheid!

In sommige situaties vermijd je de sauna best bij een verkoudheid. Bijvoorbeeld: je hebt overduidelijk koorts, je bent ernstig vermoeid of je bent kortademig. Je ondervindt, naast de verkoudheid, nog andere gezondheidsklachten… Op zo’n moment gun je je lichaam best volledige rust. Een saunasessie staat dan net voor een extra belasting op je lijf en dat kan het dan net missen. Je lichaam gebruikt dan best al zijn energie om je genezingsproces zo vlot en snel mogelijk te laten verlopen.

Je twijfelt of sauna goed is bij een verkoudheid?

Twijfel je of je klachten nu licht of net zwaar zijn? Neem in zo’n geval altijd het zekere voor het onzekere en vermijd de sauna totdat je je weer beter voelt. Je kan ook altijd het advies van een arts inroepen om uitsluitsel te krijgen.

Wil je weten hoe gezond een sauna nu écht is? Lees dan dit artikel. En ook hier kan je alles lezen over de gezondheidsvoordelen van saunagebruik.

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op