1. Veelgestelde vragen
  2. Sauna
  3. Is sauna goed voor je huid?

Is sauna goed voor je huid?

Ja! De sauna is dé ideale reinigingskuur voor je huid. Hoe maak je een saunasessie zo goed mogelijk voor je huid? Volg onderstaand stappenplan en je huid wordt intensief gereinigd tijdens je sauna ritueel.

Stap 1: Voldoende hydrateren

Drink de uren voorafgaand aan je saunasessie zeker voldoende water. Je kan gerust één tot anderhalve liter drinken gedurende de drie uur vooraleer je in de sauna gaat. Op die manier is je lichaam, en ook je huid, goed gehydrateerd en klaar voor een saunasessie!

Stap 2: Voorbereidende lichaamsscrub

Begin je saunaritueel met een uitgebreide scrub. Je kan hiervoor een handschoen gebruiken. Besteed extra aandacht aan de “drogere” plekjes van je lichaam, zoals je elle bogen, knieën, voeten enz. Gebruik voor je gelaat een aangepaste scrub met een fijnere korrel zodat je je huid niet beschadigt met een te agressieve scrub. Dit is zeker een aandachtspunt voor mensen met een gevoelige of dunne huid in het gelaat.

Door te scrubben, verwijder je de dode huidcellen in de opper-laag van je huid. Zo versnel je het regeneratieproces van de huid. Dit is het proces waarbij “oude” huidcellen, die het einde van hun levensduur naderen, afsterven en vervangen worden door nieuwe huidcellen. Doordat je bij een scrub de “dode” huidcellen zelf actief verwijdert, stimuleer je tegelijk de aanmaak of generatie van nieuwe cellen. Celregeneratie staat ook gelijk aan huidverjonging. Dus door de celregeneratie te stimuleren met een scrub, krijg je een jonger ogende huid!

Stap 3: Ga in de sauna

Zo, je bent helemaal klaar om de sauna in te duiken! Door de hitte in de cabine zullen al na enkele minuten je poriën zich openen. Op die manier ga je immers zweten. Door te zweten, verlies je natuurlijk heel wat vocht, maar dat niet alleen! Zweten is ook de uitgelezen manier voor je lichaam om zich te ontdoen van afvalstofjes. Stofjes die je lichaam liever kwijt is dan rijk (lees er meer over in dit artikel). Op die manier is een saunasessie dé ultieme reinigingskuur voor je huid. Daarnaast krijgt je huid in de sauna ook een betere doorbloeding. Je ziet er dan misschien wel uit als een rode tomaat als je de sauna uitstapt… Maar wees blij! Een goede doorbloeding in je huid zorgt voor een snellere celregeneratie. Met andere woorden, je huid verjongt zich aan een sneller tempo. Op die manier vermijd je rimpelvorming en oneffenheden op je huid. Een blozende, gezonde, gladde én egale huid, dat is het resultaat!

Stap 4: Koud douchen

Om je poriën na de saunasessie terug te laten sluiten, is koud douchen een must. Het is misschien niet het meest plezante aspect van de saunaroutine, maar het is absoluut essentieel om je lichaam, inclusief je huid, te laten afkoelen. Ook de openstaande bloedvaatjes in je gelaat, krimpen door het koude water terug waardoor de roodheid sneller uit je gezicht verdwijnt.

Stap 5: Een verzorgende en vocht inbrengende huid crème inmasseren

Na de koude douche, is het aanbevolen om je huid opnieuw te hydrateren. Net na een saunasessie is een ideaal moment om een verzorgingscrème aan te brengen. Je huid is dan heel ontvankelijk voor de ingrediënten in de crème. Breng de crème rijkelijk en met cirkelvormige bewegingen aan op je huid.

Stap 6: Drinken, drinken en nog eens (water 😉) drinken

Ook je innerlijke mens mag gehydrateerd worden. Schenk jezelf dus een groot glas fris water in en drink dit rustig op. Wat je drinkt (en eet), heeft immers ook een effect op je huid.

Meer weten over hoe gezond saunagebruik is? Lees dan dit artikel. Ondanks dit stappenplan toch last van hoofdpijn na een saunasessie? We helpen je er hier graag mee verder.

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op