1. Veelgestelde vragen
  2. Sauna
  3. Ventilatie in de sauna

Ventilatie in de sauna

Moet je een sauna ventileren? Ja, absoluut! Meer zelfs, het is noodzakelijk voor een aangename sauna ervaring dat de ruimte waarin de sauna zich bevindt, goed geventileerd kan worden. Waarom vraag je? Wel, omdat het essentieel is om je goed te voelen in de hete saunacabine, dat er voldoende toevoer is van verse zuurstof. Is de sauna waarin je een saunasessie neemt bijvoorbeeld slecht geventileerd? Dan is er een reële kans dat je onwel wordt.

Dus, om ervoor te zorgen dat die zuurstoftoevoer voldoende is, moet de ruimte dus goed geventileerd zijn. Zo kan er voldoende verse zuurstof in de cabine stromen via de spleet die standaard onder of boven de saunadeur terugvindt.

Maar, wat verstaan we onder een goede ventilatie in de sauna? Stel dat je sauna geïnstalleerd werd in een ruimte met één of meerdere vensters die je kan openzetten. Dan mag je er van uitgaan: deze ruimte is voldoende geventileerd om een aangenaam sauna bezoek mogelijk te maken. Op voorwaarde natuurlijk dat je de ramen regelmatig open zet.

Een andere optie is dat je sauna bijvoorbeeld in je kelder geïnstalleerd is. Een kelder is vaker een ruimte zonder ramen, op een zolder is dit ook regelmatig het geval. Zijn er in de ruimte waarin je sauna geïnstalleerd werd geen ramen? Dan is het belangrijk om even stil te staan bij de ventilatie in de sauna. Indien je dan geen extra maatregelen neemt, kan het effectief voorvallen dat er onvoldoende zuurstoftoevoer is en dat kan de sauna ervaring, zoals hierboven omschreven, dus onaangenaam maken.

Hoe zorg je er in zo’n geval voor dat er alsnog voldoende ventilatie is? In zo’n geval kan je voor passend advies terecht in één van onze 6 Gervi Wellness toonzalen. Wij gaan dan met jou op zoek naar de ideale plek om een ventilatiegat te voorzien. Dit heeft meestal een diameter van min. 20cm en een verbinding naar buiten en/of naar een andere zeer goed geventileerde ruimte.

Ten slotte bestaan er ook sauna’s met een ingebouwd (extra) ventilatiesysteem. Dit zorgt dan voor een nog betere luchtkwaliteit in de saunacabine. Benieuwd of een sauna gezond is? Bekijk dan zeker ons artikel.

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op