1. Veelgestelde vragen
  2. Sauna
  3. Voordelen sauna: waar is een sauna goed voor?

Voordelen sauna: waar is een sauna goed voor?

Een sauna is goed voor ontelbaar veel zaken. Zoveel zelfs dat je misschien eerder de vraag zou moeten stellen: “Waarvoor is een sauna niet goed?”. 😊

Maar daar gaat dit artikel natuurlijk niet over! We gaan het uitgebreid hebben over de talrijke voordelen van saunagebruik, want dat zijn er wel wat. Op lichamelijk vlak heeft de sauna een effect op je gezondheid, maar ook op mentaal vlak kan regelmatig saunagebruik je gezondheid bevorderen.

De fysieke voordelen van saunagebruik

Wanneer je in de sauna gaat, warmt je lichaam op. Je poriën gaan openstaan zodat je lichaam kan transpireren. Door het zweten, koelt je lichaam zichzelf af en zorgt het er volledig zelfstandig voor (zonder dat jij er actief iets voor moet doen) dat het niet oververhit geraakt. Een saunasessie staat dus gelijk aan een sessie intensief zweten en dat is gezond! Door te zweten ga je je lichaam immers ontdoen van tal van stofjes dat het niet langer nodig heeft. Laten we ze “afvalstofjes” noemen. Zweten in de sauna is zo dus een effectieve manier van ontgifting.

Daarnaast gaat je hart ook wat harder werken. Dit is een vorm van passieve cardiotraining. Je bent immers passief (je ligt op je gemakje op de saunabank en je beweegt niet), maar toch gaat je hartslag omhoog en klopt je hart dus sneller (= cardiotraining). Op die manier train je je hartspier en schotel je je lichaam een leuke uitdaging voor, die je natuurlijk zo hard of zacht maakt als je zelf wil. Luister hierbij altijd naar je lichaam.

Het bloed gaat door je verhoogde hartslag ook beter circuleren in je lichaam. Dit is zeker een meerwaarde voor mensen die een slechte bloedcirculatie hebben. Door saunagebruik worden echt al je lichaamsdelen, van je kleinste teentje tot het topje van je pink, voorzien van bloed. Ook je hersenen krijgen door saunagebruik een betere doorbloeding. Op die manier zou je zelfs kunnen zeggen dat regelmatig saunagebruik je slimmer maakt!

Je bloed bevat bovendien voedingsstoffen voor je lichaam. Doordat je bloedcirculatie verbetert, krijgen dus alle lichaamsdelen meer voedingsstoffen en kunnen ze zich sneller herstellen na eventuele beschadiging en ook verjongen na de onvermijdelijke veroudering. Dit noemt men ook veel een verbeterde en versnelde celregeneratie (= proces waarbij afgestorven cellen vervangen worden door nieuwe cellen). Maar ook afvalstoffen worden door de verbeterde bloedcirculatie beter afgevoerd. Net dit is de reden dat saunagebruik er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat je sneller verlost bent van pijnlijke spierpijn na het sporten. Het opgebouwde melkzuur in je spieren wordt namelijk sneller afgevoerd door sauna gebruik.

De mentale voordelen van saunagebruik

Naast al de lichamelijke gezondheidsvoordelen kan saunagebruik ook je mentale staat verbeteren. Pieker je veel? Heb je moeite om te ontspannen na een lange werkdag? Om je TO DO lijstje los te laten? Dan kan een avondlijk saunaritueel wel eens dé perfecte manier zijn om de overgang van je professionele leven naar je privé leven te maken. In de sauna word je als het ware “gedwongen” om te ontspannen. De gedachtestroom in je hoofd wordt even stilgelegd door de hoog oplopende temperatuur in de cabine. Zelfs al wil je blijven denken, op zo’n moment kan je weinig anders dan je lichamelijk, maar ook mentaal, overgeven aan de warmte.

Meer weten over hoe gezond saunagebruik is? Lees dan dit artikel.

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op