1. Veelgestelde vragen
  2. Sauna
  3. Last van hoofdpijn na een saunasessie?

Last van hoofdpijn na een saunasessie?

Een sauna is er om je goed te laten voelen en idealiter, beter dan dat je je vóór je saunasessie voelde. Echter, soms kan het tegenovergestelde wel eens voorvallen. Je voelt je net slechter na een saunasessie. Je hebt hoofdpijn. Wat nu?

Oorzaak van hoofdpijn na saunagebruik

De oorzaak van hoofdpijn na sauna gebruik is heel eenvoudig. Je lichaam is compleet gedehydrateerd. Bijvoorbeeld: je hebt een drukke, stresserende dag achter de rug. Je hebt amper de tijd genomen om een glaasje water te drinken, je raasde van meeting naar meeting. Je snakt naar een ontspanningsmoment en oh ja, daar is de sauna perfect voor! Dus na thuiskomst duik je de sauna in. Je komt tot rust. Je transpireert hevig en je denkt: dit is precies wat ik nodig had. Maar na afloop voel je een bonkende pijn in je slapen. Je voelt een serieuze hoofdpijn “de kop opsteken”.

Dit verschijnsel is op zich niet zo bizar als je even terugblikt op het verloop van je dag, je hebt amper gedronken. De vochtreserves in je lijf zijn opgebruikt en dan ga je in de sauna. Het resultaat? Je lichaam is enorm uitgedroogd en snakt naar water. En dit zorgt voor die vervelende hoofdpijn.

Wat doe je best als je hoofpijn hebt na een saunasessie?

De oplossing? Die moet je dan ook niet zo ver zoeken. Schenk je een groot glas water in en drink dit met kleine slokjes op. Zorg dat de vochtreserves in je lichaam terug aangevuld worden. Geen fan van water? Voeg dan wat citroen of komkommer toe aan je water voor een smaakje. Alcohol drinken wordt ten zeerste afgeraden. Dit droogt je lichaam enkel verder uit.

Heb je moeite om veel te drinken? Dan kan je ook waterrijke voeding eten. Denk bijvoorbeeld aan een soepje. Een koude soep zoals een gazpacho kan heerlijk zijn na een hete saunasessie. Een andere optie zijn groentes die veel water bevatten. De meest gekende voorbeelden zijn tomaten, komkommer, selder, radijsjes, enz.

Had je meerdere saunarondes ingepland? Dan adviseren wij je wel om het op één ronde te houden totdat de hoofdpijn weg is. Ga je lichaam zeker niet verder uitdrogen door meerdere keren na elkaar in de sauna te gaan als je hoofdpijn voelt opkomen. Doe het daarnaast rustig aan. Neem een verkoelende douche zodat je lichaam terug ene normale temperatuur heeft. Ga liggen, sluit je ogen en doe enkele ademhalingsoefeningen. Meer informatie over hoe vaak je best in een sauna gaat, vind je hier terug.

Moest de hoofdpijn ondanks al deze tips niet weggaan (of misschien wel erger worden), dan adviseren wij je om even langs de huisarts te gaan voor een check-up. Je hoeft je geen zorgen te maken dat een saunasessie ongezond is, maar indien je nog twijfelt, lees dan zeker ons artikel hierover.

 

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op