1. Veelgestelde vragen
  2. Sauna
  3. Welke schoonmaakproducten in de sauna?

Welke schoonmaakproducten in de sauna?

Vraag jij je af of er veel onderhoudswerk is aan een sauna? En of je hiervoor dan best gebruik maakt van speciale schoonmaakproducten voor de sauna?  Wel, in principe is er minimaal onderhoud aan een sauna.

Allereerst functioneren de zeer hoge temperaturen als een “semi desinfectiemethode”. Daarnaast hoeft het hout van de saunabanken en saunawanden ook niet behandeld te worden. Om transpiratievlekken op het hout te voorkomen, kan je wel best altijd een grote badhanddoek op de bank leggen. Zorg er ook goed voor dat je volledige lichaam op de handdoek past, inclusief je hoofd en je voeten. Zit je rechtop op de saunabank? Plaats je voeten dan op een handdoek.

Moesten er toch enkele transpiratie vlekjes zijn op het hout, dan is dat zeker geen ramp! Je kan met behulp van een stukje schuurpapier heel zachtjes het opperlaagje van de hout verwijderen. En zo is ook het zichtbare vlekje verdwenen. Probeer dit natuurlijk wel te allen tijde te vermijden door ervoor te zorgen dat je altijd kan plaatsnemen op een saunahanddoek of saunakussen.

Het hout dien je dus niet te behandelen. Betekent dat dan dat er helemaal geen onderhoud is aan een sauna? Niet helemaal. De vloer in je sauna kan je natuurlijk wel gewoon reinigen. Is het een tegelvloer die doorloopt tot in je sauna cabine? Dan dweil je deze net zoals je zou doen met tegelvloer buiten de sauna.

De glazen deur of vensters van de sauna kan je natuurlijk ook op regelmatige basis poetsen. Net zoals je de vensters van je woning zou reinigen. Je hebt hier geen speciale schoonmaakproducten voor een sauna voor nodig.

Maak je zeer regelmatig gebruik van je sauna? En doe je ook regelmatig opgietsessies met etherische oliën? Dan is het ten slotte nog aan te raden om na enkele jaren de saunastenen in je oven te vernieuwen. Meestal merk je dan een eerder onfrisse of muffe geur op. Het plaatsen van nieuwe saunastenen is dan vaak de oplossing.

Als je wil weten hoe je best het hout van je sauna behandelt, lees je er hier alles over.

Aangepast op 09/11/2021
Hulp nodig?
Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen!
Neem contact op